БЛОГ

Вечният диамант


Диамантите са много силен символ, вечността им се потвърждава и от факта, че в културата по цял свят те винаги са били символ на власт, могъщество и мъдрост!

В Индия диамантът се свързва с безсмъртието. През вековете диамантите освен, че не губят символиката си, придобиват и все по-висока разменна стойност. Това не е изненада за никого, тъй като диамантите са изключително рядко богатство; те са създадени на дълбочина около 200 км под повърхността на земната кора, при точно определени начини и температурни условия. Множество въглеродни кристали са се превърнали в диаманти преди повече от милиард години.

Сега много от мините са напълно изчерпани, а през последните 20 години не са открити нови големи залежи, което ще доведе до увеличаване на стойността на инвестиционните диаманти.

 

ДИАМАНТЪТ В ЮВЕЛИРНОТО ИЗКУСТВО

Диамантите са способни да оправят настроението на дамите, имат уникалното свойство да предизвикват неповторима усмивка и да запалят искрата на щастие в очите им. Факт е, че тези скъпоценни камъни са кралски подарък.

Думата диамант е синоним на брилянт, която е с френски произход, и означава блестящ, защото именно такива са обработените скъпоценни камъни. Класическият брилянт е 57-степенен, което осигурява неповторимо пречупване на светлината.

Стойността на обработените диаманти се определя от 4 критерия- чистота, цвят,форма и тегло (1 карат = 0,2 грама). Чистотата е един от най- съществените показатели за качеството на брилянтите. Тя се изразява в наличието или отсъствието на различни дефекти или странични замърсители. За идеалния диамант, без каквито и да било недостатъци, казват, че е чист като капка вода.

Според цвета брилянтите се разделят на две групи: традиционни – безцветни и всички оттенъци на жълтия цвят и фантазийни -розови, небесни, сини, зелени.

Именно тези параметри позволяват да се определи, доколко бижуто се доближава до съвършенството.

Съществуват няколко различни форми на диаманта:
Брилянт или кръгъл диамант- заема водещо място по популярност сред диамантите. Благодарение на очертанията му, се постига максимален отблясък на светлината. Класически и елегантен избор за камък за годежен пръстен.
Принцеса формата напомня обърната надолу правилна пирамида с квадратна основа.
Също считан за класически избор на годежен пръстен.
Възглавница- наименованието идва от заоблените ъгли на квадратната форма, които има този камък. Тази форма е н а цели 200 години и се смята за един от класическите варианти.
Маркиз– контурът и е издължен със стеснение в двата края.Това прави маркизът подходящ не само за направата на пръстен, но и за обеци и колиета, които грациозно пасват на притежателката си
Овалните диаманти са модифицицари брилянти.тяхната уникалност е издължената им форма.
Круша или Капка– отново модификация на брилянта, съчетава формите на маркиз и брилянт в едно. Капковидната форма е перфектен избор за всяка елегантна визия.

Радиант– разновидност на „възглавница“, радиантът има същата структура, но е издължен в правоъгълна форма. Оптично придава повече обем на камъка.

Изумруд– изрязан стъпаловидно, представлява издължен правоъгълник с притъпени ъгълчета.

Сърце– първите сведения за подобен обработен диамант датират от 15 век. Несъмнено това е най-романтичният тип диамант, като символ на любовта.