БЛОГ

Историята на годежните пръстени


От древни легенди до ерцхерцог, до гениалната математическа система на физик, годежният пръстен има дълга и невероятна история.

Преди да купите пръстен, открийте защо и как диамантените годежни пръстени са се превърнали във върховен символ за вечна любов.

Защо носим годежния пръстен на лявата ръка?

Легендата разказва, че има голяма вена, наречена vena amoris (вена на любовта), която минава от безименния пръст на лявата ръка директно към сърцето.

Въпреки, че не е напълно биологично точно, това древно вярване може да е в основата на това защо безименният пръст на лявата ръка е станал пръстът, където традиционно носим годежни пръстени. Древните римляни са давали два пръстена при годеж - железен пръстен за носене у дома и златен пръстен за носене на обществени места.

Златен и железен годежен пръстен от Древен Рим

Кой е първият годежен пръстен с диамант?

Векове наред традицията на годежните пръстени варира според региона. Понякога пръстените се носели на дясната ръка, а понякога и на палеца. Първият забележителен случай на диамантен годежен пръстен е през 1477 г., когато ерцхерцог Максимилиан Австрийски дава на Мария Бургундска диамантен пръстен, за да отпразнуват годежа си.

Това вдъхновява мода за подаряване на диамантени пръстени, но тъй като диамантите са били много редки и шлифоването им е било много трудно, тази тенденция била ограничена само до висшите ешелони на обществото и благородството.

Какво е пръстен с поезия?

Имало е и други популярни традиции за пръстени, от XV до XVII век, като пръстени с кратко мото или ред от стих, вписан в пръстените.

Те обикновено се дават по-рано в една връзка и са символ на обич и уважение, но не са обвързващи като годежен пръстен.

Златен пръстен с поезия “IN LOVE ABIDE TILL DEATH DEUIDE” Англия, XVII век

Какво представлява „Разрезът на Толковски“?

В късната викторианска епоха, когато били открити повече диамантени мини и се подобрили технологиите за добив и рязане на диаманти, количеството налични диаманти се увеличило значително.

През 1919 г. физикът Марсел Толковски измисли математическата система за отразяване на най-много светлина от диамант, независимо от формата му.

„Разрезът на Толковски“, както е известен, е създал основата на всички невероятно блестящи диамантени форми, които имаме днес.

Защо годежните пръстени са с диаманти?

През 30-те години на XX век, по време на Голямата депресия в Америка, цените на диамантите спаднали драстично. Тогава корпорация De Beers, която се занимава с добив, обработка и продажба на диаманти, провели мащабна рекламна кампания с мотото "A diamond is forever" (Диаманта е завинаги). Диамантеният годежен пръстен се превърнал в емблематичен символ от този момент нататък.

През следвоенните години диамантеният пръстен се превърнал в символ на отдаденост, страст и вечна любов. Класическият диамантен пръстен със сватбена халка, добавена по време на церемонията, става стандарт.

С течение на времето хората започнали да добавят или променят традицията, за да отговаря на техните нужди. Пръстени с интересни мотиви и ленти, подаряване на нов пръстен на годишнина или пръстен със скъпоценни камъни са популярни.

В крайна сметка вашият годежен пръстен трябва да отговаря на вашия стил и живот, за да бъде нещо, което ще искате да носите всеки ден. Разгледайте нашата разнообразна колекция от годежни пръстени с диаманти тук.