НАЧАЛОТО НА КРАСИВАТА ПРИКАЗКА ЗА ИЗЯЩЕСТВОТО И СТИЛА ЗАПОЧВА В МАЛЪК ДЮКЯН В ДОБРИЧ

Името Jacklin hugasian продължава да задава стандарти във вълшебния свят на ювелирното изкуство близо век по-късно... И да омагьосва ценителите с уникалната комбинация от 95-годишна история и блясъка на 21-и век!

Славата на майстор, дарен със способността да превръща всяко парче злато или сребро в изящно бижу.

Майстор Аракел Хугасян е роден през 1919 г. В началото на 20-и век той притежава малък дюкян в центъра на Добрич. Накитите, сътворени от майстор Аракел, са скъпоценна част от фамилните реликви на много семейства в Добрич, които се предават от поколение на поколение. И днес ажурените плафониери, поръчани при майстора-бижутер, придават аристократизъм и стил на стените на драматичния театър в Добрич.

Името на Аракел Хугасян се свързва и с първото дебело позлатяване. Майсторът го постига с помощта на серия алхимични опити, но го прилага за кратко, тъй като плаща със здравето експериментите в името на професията. През Втората Световна война майстор Аракел е отзован от фронта и е изправен пред ново предизвикателство – да изработи „златен клас”, който да бъде връчен като почетен знак от страна на града към маршал Толбухин при посрещането на руските войски. Въпреки признанието, майстор Аракел има своя драматичен житейски обрат – той не успява да предаде занаята на сина си, тъй като си отива млад от този свят. Завещава на наследника си стари книги, записки и формули, благодарение на които традицията е съхранена.

Карло Хугасян наследява златарския занаят и като признат майстор успява да създаде една от първите златарски работилници още преди зората на демокрацията у нас. Майсторът на народните художествени занаяти е регистриран в Министерството на културата от 1986 г. Член е на Занаятчийската камара. Носител е на приза „Златната ръка” от конкурса по случай 10-ата годишнина на „Минерал Сувенир”. В началото на 80-те години на миналия век. той оставя зад гърба си сигурността на държавното предприятие „Минерал Сувенир” и дава воля на творческата си душа. Именно в тези години Карло Хугасян посвещава на претворяване в бижута и модели на всички свои идеи, кътани в душата и сърцето му преди това.


С огромна мотивация и страст майстор Карло и семейството му започват да налагат името Хугасян като синоним за красота, изящество и стил.

В характерния занаятчийски дух и атмосфера се ражда единствената по рода си „Златарска къща”. Атрактивната постройка на 2 етажа е подслонявала работилницата и търговската част.Клиентите на Златарска къща са получавали шанс за уникално изживяване и наслада на сетивата – през стъклена стена, с чаша кафе – приготвено на джезве, те наблюдават поправката или корекцията на бижуто, което са харесали за себе си или за любим човек.

Докосването до магията на творчеството с лек ориенталски привкус превръща избора и покупката на бижу във вълнуващо преживяване с неповторим колорит и създава неподозирана връзка между клиента и избрания накит. Под вещите напътствия на майстор Карло много млади занаятчии са се превърнали в майстори златари и моделиери. Част от тях и до днес работят в екипа на голямата му дъщеря – Жаклин Хугасян. Трето поколение бижутер, Жаклин пренася с достойнство, умение и финес марката „ Jacklin hugasian ” във времето, добавяйки блясък и самобитност на всеки авторски накит. За нежната ръка в бижутерската фамилия тайни в занаята няма.


Жаклин Хугасян не просто е наследила финеса и изтънчеността на ювелирното изкуство.

Жаклин Хугасян не просто е наследила финеса и изтънчеността на ювелирното изкуство. Жаклин Хугасян е дипломиран инженер-дизайнер от Варненския технически университет . Дипломната работа, с която приключва магистратурата си, е на тема „Обработка и производство на изделия от благородни метали – злато, сребро, платина”.През 2012 г. завършва магистърска степен специалност “Търговски Бизнес ” в Икономически Университет гр.Варна.

Жаклин Хугасян умело съчетава традициите на старите майстори, чиято кръв носи, с модерния начин на организиране на бизнеса и атрактивно представяне на всеки продукт, излязъл изпод ръцете на вещи майстори.

Стандартите на марката „Jacklin hugasian” са категорични: Актуални дизайнерски решения, прецизна изработка и стилово многообразие. \„Jacklin hugasian” разполага със собствена технологична база и изработва венчални халки и поръчки по модел на клиента. Извършва обмяна, поправка, позлатяване и реставрация на всички видове бижута. Пътешествието в света на бижутата в търговски център „Jacklin hugasian” клиентите споделят с висококвалифициран, усмихнат и компетентен екип.